Antrenamente, Sanatate

Tehnici de respirație pentru relaxare

Tehnici de respirație pentru relaxare

Toate reacțiile organismului la stres si anxietate, precum creșterea frecvenței cardiace, hiperventilația sau presiunea arterială ridicată, pot fi ținute sub control prin tehnici de respirație specifice.

Câteva tehnici de respirație pentru relaxare

 • Respirația diafragmatică: Aceasta este o tehnică de respirație profundă care implică utilizarea diafragmei, un mușchi situat între piept și abdomen. În timp ce inspiri, diafragma se contractă și coboară, iar abdomenul se extinde. În timpul expirării, diafragma se relaxează și revine la poziția inițială. Încearcă să inspiri pe nas timp de 4 secunde, să menții aerul în plămâni timp de 4 secunde, apoi să expiri pe gură timp de 4 secunde. Repetă acest ciclu de respirație de câteva ori.
 • Respirația Nadi Shodhana (alternativă): Această tehnică de respirație este utilizată în practica yoga și poate ajuta la echilibrarea energiilor din corp. Începe prin închiderea alternativă a nărilor cu degetele, inspirând printr-o nară și expirând prin cealaltă nară. Repetă acest ciclu, alternând între nări. Poți utiliza degetul mare al mâinii drepte pentru a închide nara dreaptă și degetul inelar pentru a închide nara stângă.
 • Respirația 4-7-8: Această tehnică de respirație poate fi folosită pentru relaxare și inducerea somnului. Închide gura și inspiră pe nas timp de 4 secunde. Menține respirația timp de 7 secunde, apoi expiră pe gură timp de 8 secunde. Repetă acest ciclu de câteva ori.
 • Respirația cu focalizare: Această tehnică implică focalizarea atenției asupra respirației și a senzațiilor asociate acesteia. Așează-te într-un loc liniștit și începe să observi senzațiile trăite în timpul respirației. Focalizează-te pe senzațiile din nările tale în timp ce aerul intră și iese. Dacă mintea începe să se rătăcească, concentrează-te înapoi la respirație.

Terapia prin respirație

Studiile efectuate au demonstrat ca simplul control al respirației induce stări profunde de relaxare și crește temperatura corpului, favorizând instalarea calmului. Terapia prin respirație este o abordare complementară de tratare a anumitor afecțiuni, care se concentrează pe utilizarea tehnicilor de respirație pentru a sprijini vindecarea și a îmbunătăți starea generală de sănătate. Această terapie poate fi utilizată ca parte a unui plan de tratament global, alături de suplimentarea cu vitamine și minerale și de un stil de viață sănătos.

Afecțiuni pentru care terapia prin respirație poate fi utilizată ca o componentă adjuvantă a tratamentului:

 • Tulburări respiratorii: Astmul bronșic, bronșita cronică, apneea de somn și alte afecțiuni respiratorii pot beneficia de tehnici de respirație, care pot ajuta la relaxarea căilor respiratorii, la reducerea simptomelor și la îmbunătățirea capacității pulmonare.
 • Stres și anxietate: Tehnicile de respirație pot fi utile în gestionarea stresului și a anxietății. Respirația profundă și controlată poate activa răspunsul de relaxare al organismului și poate ajuta la reducerea nivelului de stres și la calmarea sistemului nervos.
 • Insomnie: Terapia prin respirație poate fi folosită pentru a sprijini relaxarea și inducerea somnului. Tehnicile de respirație pot fi aplicate înainte de culcare pentru a pregăti organismul și mintea pentru odihnă.
 • Hipertensiune arterială: Anumite tehnici de respirație, cum ar fi respirația lentă și adâncă, pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale și la inducerea stării de relaxare, fiind utile ca parte a unui program global de control al tensiunii arteriale.

Este important de menționat că terapia prin respirație nu este o metodă autonomă de tratament și nu înlocuiește tratamentele medicale convenționale. Cu toate acestea, poate fi benefică în unele situații și poate fi utilizată în combinație cu alte terapii.

Sursa: weider.ro

proteine & suplimente sportive

Recomandari FIT4PRO

weider
Inchide

Isolate Whey 100 CFM 908gr Pudra proteica din zer

252,00 lei

Isolate Whey 100 CFM – este izolatul proteic cu cel mai ridicat conținut de proteine ​​din zer, având o concentrație proteică ~82% (aroma ciocolata)!

 • 100% izolat proteic din zer CFM
 • Sursă de înaltă calitate (Isolac®)
 • Fără Zahăr și fără Aspartam
 • Cu îndulcitori naturali: Ștevie (SweetLeaf®)
 • Îmbogățit cu enzime digestive (Digezyme®)

ISOLATE WHEY 100 este băutura proteică de care aveți nevoie. Alegeți calitatea Weider!

weider
Premium Whey 500g
Inchide

Premium Whey 500g

110,00 lei

Weider Premium Whey – Combinație din izolat proteic din zer și concentrat proteic din zer obținut prin microfiltrare. Concentrație proteine: 78% + 2 g L-glutamină sub formă liberă per porție.

balkan-pharmaceuticals
proteină pură din zer
Inchide

Pure Whey Isolate CFM 900g BalkanPharma

175,00 lei

100% Whey Protein Isolate CFM este un izolat proteic din zer ce nu conține grăsimi, lactoză și carbohidrați. Acesta este obținut prin microfiltrarea proteinelor din zer și conține un conținut ridicat de proteine pure, fiind un supliment preferat de culturiști și sportivii de performanță din întreaga lume, care-l folosesc pentru a-și spori masa musculară și a-și îmbunătăți recuperarea după antrenamente intense.