Nutritie, Sanatate

SOIA (dovezi științifice)

Un argument comun (într-un moment în care toată lumea știe câte ceva despre nutriție) este de a numi unele alimente „rele” și altele „superalimente”. Același lucru se intampla si cu soia… Totuși – aceasta o leguma controversata – este folosita din cele mai vechi timpuri…

Pornite intial in estul Chinei, culturile de soia s-au raspandit rapid la nivelul intregii planete, mai ales datorita valorii nutritionale ridicate a boabelor, dar si pentru ca este o planta putin pretentioasa. Soia contine aminoacizi esentiali si, aproape 40%, protide, lipide, glucide, saruri minerale, enzime, lecitine, vitamine. Intre vitamine includem A, B1, B2, C, D si E.

Din punct de vedere nutritiv, soia contine: 36%proteine; 30% carbohidrati; 20% grasimi sanatoase; 9% apa.

Tocmai pentru ca are o paleta larga de beneficii, soia a fost victima propriului succes!

Astăzi ne vom concentra asupra beneficiilor soiei pe baza dovezilor științifice.

Despre SOIA – dovezi științifice:

PLANTA HORMONALA

Soia conține compuși numiți fitoestrogeni, care sunt estrogeni din plante. Sunt ușor diferiți de hormonii estrogeni pe care oamenii îi produc, dar sunt suficient de asemănători încât pot avea unele efecte biologice.

Totuși, pentru a nu intra în panică, spunem ca acest efect poate fi declarat un beneficiu al soiei. De exemplu, femeile aflate la menopauză au adesea bufeuri, iar consumul de produse din soia poate ajuta la reducerea acestor simptome (vezi studiul).

BOLI DE INIMĂ

Produsele din soia pot ajuta la reducerea riscului de boli de inima prin scăderea colesterolului din sânge (vezi studiul).

Reduce producția de colesterol în ficat și, în al doilea rând, produsele din soia, cum ar fi tofu, sunt adesea consumate ca înlocuitor pentru proteinele animale, care sunt mai bogate în grăsimi saturate. Prin înlocuirea cărnii cu tofu, puteți reduce conținutul de grăsimi saturate din alimente, ceea ce reduce riscul de boli de inimă.

CANCER

Un alt beneficiu al soiei este că are un efect protector asupra riscului de cancer de sân și există o concepție greșită că femeile ar trebui să evite soia, deoarece crește riscul de cancer de sân. Cu toate acestea, cele mai recente dovezi disponibile sugerează că, în cele mai multe cazuri, consumul de produse din soia poate proteja – de fapt – împotriva cancerului de sân.

  • În acest studiu (vezi studiul) au descoperit că consumul de soia protejează împotriva cancerului de sân.
  • Potrivit acestuia (vezi studiu) consumul poate fi asociat cu un risc mai mic de mortalitate.
  • Și, în cele din urmă (vezi studiul), au descoperit că consumul de soia poate fi asociat cu o mică reducere a riscului de cancer de sân.

Pe lângă cercetările menționate mai sus privind cancerul de sân, au fost raportate și alte cercetări privind consumul de soia și relația acestuia cu alte tipuri de cancer la femei. De fapt, o analiză a arătat că femeile care mănâncă mai multă soia tind să aibă un risc mai scăzut de cancer ovarian și endometrial. Dovezi suplimentare sugerează, de asemenea, că femeile care consumă mai multă soia pot fi protejate împotriva bolilor colorectale și gastrointestinale. (vezi studiul 1)

Studiile pe care le-am legat aici sunt printre cele mai bune pe care le avem disponibile cu privire la beneficiile soiei și sănătatea umană. Acestea se bazează în principal pe date agregate din numeroase studii. Puteți găsi aproape întotdeauna studii anecdotice în anumite contexte care pot arăta că soia este dăunătoare sănătății dvs., dar este important să înțelegeți că deciziile critice de sănătate sunt rareori luate pe baza unor studii individuale.

Concluzie

Pe scurt, soia este sigură de mâncat. Preocupările cu privire la efectele nocive provin din studiile de laborator și despre rozătoare, care folosesc niveluri deosebit de ridicate de fitoestrogeni. Rozatoarele metabolizeaza acesti compusi diferit decat oamenii. Este clar că soia nu este panaceul secolului 21, dar nici plasarea ei pe lista inamicilor pentru sănătatea umană.

Pentru mai multe informații despre proteinele din plante, faceți clic aici.

proteine & suplimente sportive

Recomandari FIT4PRO

weider
Vegan BCAA 300g
Inchide

Vegan BCAA 300g

89,00 lei

Vegan BCAA este 100% potrivită pentru vegani, o modalitate simplă de a ingera aminoacizi cu ramificație de calitate dintr-o sursă vegetală.

weider
Inchide

Vegan Protein 750gr

128,00 lei

PROTEINĂ VEGETALĂ DE LA WEIDER
– izolat proteic din mazăre (100% Pisane R C9)
– izolat proteic din orez
– ModCarb® (tărâţe din ovăz, Quinoa, Amaranth, hrişcă, mei)
– îndulcitor: extract de stevie