Sanatate, Suplimente

CREATINA ESTE INIMOASĂ

CREATINA care a fost mereu un element de referinţă pentru culturism s-ar putea să producă nu doar masă musculară…

CREATINA ESTE INIMOASĂ

În ciuda faptului că cercetările au dovedit siguranţa creatinei chiar şi când e luată pe perioade lungi; mulţi membri dezinformaţi din media şi chiar doctori radicali încă avertizează să fim precauţi de posibilele efecte secundare. Dacă consideraţi muşchii mai mari şi mai puternici un efect secundar, atunci probabil au dreptate.

Ce e enervant la aceşti ”experţi” e că acum foarte multe date ştiinţifice arată beneficiile oferite de creatină în multe aspecte ale sănătăţii. S-a descoperit că accelerează funcţia creierului, la fel ca şi faptul că protejează de leziuni pe creier; are proprietăţi antioxidante; ajută la reducerea simptomelor bolii Huntington, a bolii lui McArdle şi distrofia musculară; protejează chiar şi pielea de arsurile solare.

Sănătate cu… CREATINĂ?

Deşi probabil că nu iei creatină pentru beneficiile asupra sănătăţii; îţi mai poate oferi unul care te-ar interesa: câteva studii sugerează că creatina poate îmbunătăţi sănătatea inimii. Unul dintre primele studii publicate care arată asemenea promisiuni a fost în 1996 într-un număr al Clinical Science. După ce subiecţii de sex masculin şi feminin au luat 5 grame de creatină sau o pastilă placebo zilnic timp de 56 de zile, cercetătorii au observat că nivelul total de colesterol a scăzut cu mai mult de 5%, iar colesterolul LDL (“rău”) a scăzut cu mai mult de 20%.

Cercetătorii de la Skidmore College (Saratoga Springs, New York) au făcut descoperiri similare. Ei au raportat în 2001 într-un număr al Metabolism că suplimentarea cu creatină timp de 28 de zile a scăzut cu 10% nivelul de colesterol la bărbaţii tineri şi sănătoşi care au urmat un program de antrenament cu greutăţi; au crescut de asemenea masa musculară şi forţa.

Cercetarea de la Universitatea Virginia Commonwealth (Richmond) arată că creatina oferă beneficii în plus legate de sănătatea inimii; mai ales capacitatea de a reduce nivelurile de homocisteină din sânge. Homocisteina este un aminoacid care are o structură similară cu cea a cisteinei. Deşi nu trebuie confundată cu acel aminoacid benefic. Din contră: homocisteina distruge structuri importante în interiorul vaselor de sânge, Este asociată cu un risc crescut de boală cardiovasculară. De asemenea conduce la concentraţii ridicate de dimetilarginină asimetrică, o formă a aminoacidului arginină care interferează cu abilitatea sa de a produce oxid nitric şi, deci, cu dilatarea vaselor de sânge.

###

Nivelul înalt de homocisteină poate să crească riscul de boală cardiovasculară şi de asemenea să interfereze cu circulaţia sângelui în muşchi în timpul antrenamentelor, minimizând astfel capacitatea de a obţine o creştere. Cercetătorii din Virginia au descoperit că indivizii tineri şi sănătoşi de sex masculin care iau creatină şi o multivitamină zilnic timp de patru săptămâni au redus în mod semnificativ nivelurile de homocisteină, în timp ce un grup care lua doar multivitamine a înregistrat o uşoară creştere.

Deci asiguraţi-vă că luaţi creatină, nu doar pentru a accelera creşterea musculară şi forţa, ci şi pentru a vă îmbunătăţi sănătatea, în mod special cea cardiovasculară. Luaţi 3-5 grame de creatină cu shake-urile de dinainte şi de după antrenament. În restul zilelor, luaţi o doză de 3 -5 grame odată cu micul dejun.

Autor: Jim Stoppani – muscleandfitness.ro

proteine & suplimente sportive

Recomandari FIT4PRO


olimp
Olimp KRE-ALKALYN 1500
Inchide

KRE-ALKALYN 1500 120 capsule

97,00 lei

Supliment nutitional de calitate superioara ce contine monhidrat de creatina tampon KRE-ALKALYN, original, patentat.

weider
Pure Creatine Powder 600g
Inchide

Pure Creatine Powder 600g

101,00 lei

Weider Pure Creatine Powder – oferă o doză de energie imediată pentru antrenamentele intense și forma bună.

weider
Creatine HCL 150 capsule
Inchide

Creatine HCL 150 capsule

151,00 lei

Weider Creatine HCL este special conceput pentru culturiștii și sportivii de performanță. Creatina HCL este formată din clorhidrat de creatină de înaltă calitate, având o formulă deosebit de eficace.

weider
Weider Creatine Rush 375g
Inchide

Creatine Rush 375g

109,00 lei

Supliment alimentar. Pentru sportivi. Pulberea se amestecă cu apă. Cu creatină monohidrat, beta-hidroxi-β-metilbutirat de calciu, clorhidrat de betaină și beta-alanină. Cu îndulcitor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *