PROTEINELE: SĂ FACEM CUNOŞTINŢĂ

PROTEINELE: SĂ FACEM CUNOŞTINŢĂ

SĂ CUNOŞTI VOCABULARUL LEGAT DE PROTEINE ESTE DE IMPORTANŢĂ VITALĂ, PENTRU CĂ VEI ŞTI EXACT CE CUMPERI. PROTEINELE: SĂ FACEM CUNOŞTINŢĂ!

DE ADAM GONZALEZ

Dacă nu te-ai pus la punct cu terminologia legată de suplimentele nutritive, vizitarea unui magazin de specialitate ar putea fi o experienţă năucitoare. Vei întâlni sute de produse care îţi fac promisiuni grandioase, dar dacă nu vei fi în stare să citeşti eticheta cum trebuie şi să judeci limpede, nu vei putea avea absolut nici o idee dacă produsul respectiv îşi poate îndeplini măcar una dintre promisiuni.
Ne vom îndrepta atenţia către terminologia legată de proteine – cea de care ai nevoie pentru a putea alege suplimentele cele mai potrivite scopurilor tale, atât în ceea ce priveşte antrenamentul cât şi în ceea ce priveşte nutriţia. Apoi, vom analiza în detaliu câteva dintre produsele cele mai căutate pe piaţă la ora actuală; înarmat cu aceste noi informaţii, vei fi pregătit mai bine ca oricând să alegi suplimentul ideal pentru tine, fără să iroseşti banii pe ceva de care nu ai nevoie.

CARE ESTE SURSA DE PROTEINĂ?

Toate pulberile proteice provin dintr-o sursă obişnuită în alimentaţia noastră. Proteina din respectivul aliment este extrasă, deshidratată, şi transformată în pulbere. Mai jos sunt trecute cele mai des întâlnite tipuri de proteină şi sursele din care provin.

ZER: Aceasta este fracţiunea cu absorbţie rapidă din proteina din lapte, mai precis partea care înainte de extragere este lichidă. Zerul este alegerea perfectă înainte de antrenament, în timpul antrenamentului sau după antrenament, pentru că este asimilat rapid şi contribuie la protecţia şi la creşterea musculară.

CAZEINA: Aceasta este cealaltă fracţiune a proteinei din lapte, partea „brânzoasă” care este solidă. Avantajul cazeinei este acela că se digeră lent, acest lucru însemnând că rămâne pentru un timp mai îndelungat în sistemul digestiv, hrănind muşchii timp de mai multe ore.

PROTEINA DIN LAPTE: Este esenţial să o definim, după discuţia cu zerul şi caseina. Proteina din lapte reprezintă pur şi simplu forma deshidratată (pulbere) rezultată din lichid, pulbere care nu a fost separată în zer şi cazeină.

SOIA: Proteina din soia este extrasă din boabele de soia, unul dintre alimentele care se găsesc la ora actuală din abundenţă în dieta americanilor. Vreme de mulţi ani, această proteină a fost considerată una inferioară din cauza profi lului său de aminoacizi; dar, de fapt, este una dintre cele mai valoroase surse de proteină vegetală. Cercetările demonstrează că proteina din soia amestecată în proporţii egale cu proteina din zer dă rezultate mai bune pentru creşterea musculară decât oricare din cele cele două tipuri de proteină luat separat.

OU: Albumina care apare pe atât de multe etichete este o sursă excelentă de proteină cu digestie rapidă. Albumina din ou se găseşte în albuş. Pentru persoanele cu intoleranţă la lactoză, proteina din ou este o alternativă bună.

ALTELE: La ora actuală se folosesc o mulţime de alte surse pentru obţinerea suplimentelor proteice, incluzând aici orezul, mazărea şi chiar carnea de vită. Oricare dintre acestea ţi s-ar putea potrivi, în funcţie de specifi cul dietei pe care o urmezi.

CONCLUZIE: Nu există un anumit tip de proteină care să fi e perfect pentru toate cazurile. Ar trebui să decizi singur care sunt tipurile de proteină pe care corpul tău
le tolerează cel mai bine şi cele care te ajută să-ţi îndeplineşti scopurile.

Pentru a maximiza creşterea musculară şi nivelul performanţei sportive, găseşte tipuri complementare de proteină. De asemenea, ar trebui să ai în vedere celelalte ingrediente şi potenţialul lor în creşterea şi refacerea musculară.

LĂMURIRI SUPLIMENTARE DESPRE ZER

Unul dintre cele mai derutante lucruri când vine vorba de alegerea unui supliment proteic este tipul de zer. Aici sunt cei mai folosiţi termeni pentru descrierea acestuia, alături de defi niţia lor şi de modul în care te afectează.

CONCENTRAT: Această formă de proteină este obţinută după îndepărtarea – nu în totalitate – a grăsimilor şi carbohidraţilor conţinuţi de zer. Deşi acest tip este considerat „inferior” de către cei care caută o sursă pură de proteină, concentratul conţine de asemenea molecule proteice mai lungi, multe dintre acestea fi ind active din punct de vedere biologic. Deşi se digeră mai încet, concentratul are avantaje legate de sănătate.

IZOLAT: Acest tip de zer este rezultatul rafinării concentratului, conţinând de asemenea şi molecule active biologic. Conţine mai puţine grăsimi şi mai puţini carbohidraţi, lucru care îi permite să fi e absorbit mai rapid. Este o alegere bună pentru cei care caută o formă pură de proteină, cum ar fi sportivii care ţin
un regim cu un nivel scăzut de carbohidraţi şi vor să îşi crească aportul proteic.

HIDROLIZAT: Această formă de zer este rezultatul unei etape suplimentare de procesare, care presupune separarea proteinei în molecule mult mai mici şi care sunt absorbite mai rapid. În afară de asta, această formă de proteină cu digestie rapidă duce la creşterea secreţiei de insulină, lucru de dorit înainte şi după antrenament. Totuşi, în celelalte momente ale zilei, vei dori să încetineşti secreţia de insulină, pentru a putea ţine sub control nivelul grăsimii corporale.

CONCLUZIE: Chiar dacă vorbim doar de zer, nici una dintre formele sale nu reprezintă cea mai bună alegere pentru toate scopurile.

CELELALTE INGREDIENTE – MERITĂ?

Ceilalţi doi factori care trebuie avuţi în vedere când alegi o proteină: costul produsului, şi tipul ingredientelor adiţionale. Adesea, aceste ingrediente se reflectă şi asupra preţului, dar, în funcţie de scopurile tale, s-ar putea să merite efortul fi nanciar. Aici sunt câteva ingrediente pe care ar trebui să le cauţi.

BCAAS (AMINOACIZI CU LANŢURI RAMIFICATE): Reprezintă un tip unic de aminoacizi – luaţi înainte de antrenament, sunt asimilaţi aproape imediat şi îţi oferă energie pentru antrenament. Luaţi după antrenament, sprijină creşterea musculară şi refacerea. Datorită acestor beneficii, multe pulberi proteice includ în formula lor aminoacizi cu lanţuri ramifi cate, iar acest lucru este menţionat cu litere mari pe etichetă.

GLUTAMINĂ: Acesta, pe lângă faptul că e aminoacidul prezent în cel mai mare procent în corpul uman, este şi unul dintre cele mai importante suplimente pe care le poţi lua, pentru că suplimentarea cu glutamină are un crucial rol anticatabolic. În plus, îmbunătăţeşte imunitatea şi digestia. Multe suplimente proteice au şi un adaos de glutamină, pentru că, dincolo de toate aceste considerente, glutamină sprijină creşterea musculară.

ENZIME DIGESTIVE: Ai putea crede că ţi-ai terminat treaba, dacă în fi ecare zi consumi cel puţin două grame de proteină pe kilogram corp. Dar ingerarea proteinelor nu înseamnă nimic în sine, fără ca aceste proteine să fi e absorbite de corpul tău. Proteazele sunt enzimele care ajută la absorbţia proteinelor pe care le ingerezi. Caută papaină, bromelaină şi pepsină, pe lângă altele. Amilaza şi lactaza sunt enzime care te ajută să digeri carbohidraţi, şi uneori sunt incluse şi ele în suplimente.

CONCLUZIE: Suplimentele conţin adesea alte ingrediente utile, pe lângă proteină. Aminoacizii cu lanţuri ramificate (leucina, izoleucina şi valina) plus glutamina şi enzimele digestive reprezintă toate avantaje în plus, pe lângă cele oferite de proteina propriu-zisă. Totuşi, nu e neapărat nevoie ca acestea să fi e înglobate în pulberea proteică, le poţi lua şi separat. Totul se reduce la o atentă cântărire a raportului preţ – beneficii.
Articol preluat din REVISTA Muscle&Fitness